Growth

Growth is gebaseerd op het proces dat elk levend organisme meemaakt. Het gaat over groei. Dit houdt niet alleen de daadwerkelijke groei in, maar ook het opgroeien en alles wat daarbij hoort.


Mijn werk is gebaseerd op de wilde peen, de voorloper van de oranje wortel zoals wij deze nu eten. Vroeger was de wilde peen een voedselbron maar door cultivering is het een onkruid geworden. Omdat iets niet meer gewild is wilt het niet zeggen dat het geen schoonheid of waarde meer kan hebben.


Een van de redenen dat ik deze bloem gekozen heb is ook dat de wilde peen in de zomer maanden in overvoed in Nederland te zien is, maar veel mensen zien ze niet omdat het onkruid is. Daarom heb ik tijdens mijn afstudeer periode ervoor gekozen om deze plant helemaal uit elkaar te halen en weer in elkaar te zetten door middel van edelsmeed- en keramische technieken. En heb daarbij geprobeerd zo natuur getrouw mogelijk te blijven. Om waarde te geven aan iets waar mensen snel van denken dat het niet mooi is doordat het bestempeld is als onkruid. (iets wat niet gewild is)


Bij mijn werk kan een parallel getrokken worden naar de mens. Ik heb gezien hoe deze plant overleefd; het is een krachtige plant die niet veel nodig heeft om te overleven en sterk genoeg is om door te bloeien na een hevige storm of lange droogte. Ik geloof dat dat ook kwaliteiten zijn die de mens ook heeft. Dat we de kracht hebben om door te gaan om ons door moeilijke tijden heen te slaan en te zien dat we daar alleen maar sterker uit komen.


Wat mij het meest van de groei van deze plant aansprak was dat sommige bloemen een paarse tot roze bloem in het hart krijgen, dit betekend dat de bloem volgroeid is. Net zoals de mens in sommige stadia in hun leven volgroeid kan zijn.